Kada se uparuju sirevi sa vinima, važno je uzeti u obzir vrstu sira, kao i njegovu teksturu i jačinu ukusa. Što je sir laganiji, takvo treba da bude i vino. Za mekane sireve poput brija, koji ima elegantan kremast ukus i koji se služe sa medom, finim džemovima ili voćnim namazima, najbolje je odabrati lagana bela vina, kao što su Chardonnay, Sauvignon Blanc ili ukusni šampanjac. Slično je sa madrigalom, polutvrdim punomasnim kravljim sirom, karakterističnog slatkastog ukusa. Lepo se reže na kriške i kockice, a najbolje se slaže uz bela ili slatkasta crvena vina.
Sa tvrdim sirevima, kao što su parmezan, gauda ili čedar, možete se odlučiti za punija crvena vina, poput merloa ili Chianti-ja. Ova vina sa izraženim taninima i bogatim aromama savršeno se uklapaju sa bogatstvom ukusa tvrdih sireva, a njihov jači karakter može da izdrži dimljene ili začinjene sireve. Ovakva kombinacija stvara puniji i harmoničan doživljaj.