Praznici i vino se na mnogo načina magično prepliću, da bi se savršeno spojili u jednom od omiljenih zimskih napitaka – kuvanom vinu. Ovo praznično vino i simbol novogodišnje euforije i topline je savršen par raznim slatkišima i božićnim desertima.
Za razliku od “običnog” vina, za kuvano vam nije potreban neki priručnik da biste ga uspešno ukombinovali sa slatkim ukusima. Samo po sebi je vrlo aromatično i začinjeno, pa ne možete da pogrešite ako uz njega poslužite poslasticu sličnih nota – cimet, anis, karanfilić, citrusi, jabuke...
Neki od predloga su medenjaci i začinjeni keksići, u kojima dominiraju đumbir i orašasti plodovi. Orašasto je posebno ukusno kad je karamelizovano i hrskavo, ili pak kad je skriveno u savršenoj bajaderi.
Zatim, mnogima omiljeni - čokoladni deserti, poput pralina ili mafina idealno nadopunjuju ukus kuvanog vina kada su sa visokim udeom kakaa i dodatkom narandže.
Suvo voće je skoro pa sinonim za zimske đakonije – smokve, urme, brusnice i grožđe, uz malo kandirane kore od narandže su zalogaji dostojni čarolije kuvanog vina.
Tu su i citrusne torte, od narandže i limuna, koje će uneti dodatno osveženje u hladne dane.
Ostavili smo najslađe za kraj - kolač sa jabukom i cimetom. Ovaj desert zvuči kao podrazumevan deo užitka kada je vino u pitanju, a može biti u formi cimet rolnica, mafina, ili lenje pite. Za kompletni hedonizam, predlažemo i dodatak sladoled od vanile, ali samo jednu kuglu – jer ipak je zima.