Šta je nit koja čini savršen spoj vina i hrane? Da li su to možda specifične arome vina i njihov ples sa aromama u pripremljenom specijalitetu? Ili je to kombinacija svih elemenata, poput teksture, gustine, temperature? Sigurno da je sve ovo tačno, ali postoji i jednostavan odgovor koji nas lako dovodi do dobitne kombinacije – u pitanju su začini.
Pratite jednostavne savete i dođite do savršenih kombinacija letnjih specijaliteta i vinskih kapi.
Citrusni i pikantni začini
Za ljubitelje đumbira, idealan parner je rizling, a oni koji vole kurkumu, neće pogređiti ako se odluče za šardone. Kada su u pitanju jači i pikantniji začini poput paprike – savršen izbor je malvazija.
Oštri zemljani začini
Origano je odličan pratilac kaberne franka, majčina dušica ide savršeno uz crne pinoe, dok je mirođija čarobna u paru sa semiljonom.
Slatki začini
Začini poput vanile savršeno idu uz porto, dok je cimet čaroban u spoju sa zinfandelom. Karanfilić se odlično slaže sa crnim pinoom.
Ukusni braon začini
Ukoliko niste veliki ljubitelj kima, možda ga samo još uvek niste pravilno iskombinovali sa bordo vinom ili penušavim roseom. Ukoliko se upustite u ovaj eksperiment i svidi vam se, onda nam verujte i za sledeću kombinaciju – korijander + malbek vina.