Leto ima svoj ukus – i često ga čine rashlađena čaša rose vina i činija mirisnog, sočnog voća. Ta kombinacija je lagana, osvežavajuća i prepuna boja, a uz to se može prilagoditi svakom ukusu. Rose vina svojom svežinom, voćnim aromama i blagom strukturom idealan su partner sezonskom voću, bilo da ga poslužujete kao užinu, desert ili deo piknik korpe.
Zašto idu tako dobro zajedno, sasvim je logično - Rose vina često sadrže arome koje prirodno podsećaju na voće: jagode, maline, breskve, citruse... Kada ih uparite sa pravim voćem, ti se ukusi nadopunjuju, pojačavaju i stvaraju harmoničnu letnju priču. Važno je samo voditi računa da voće ne bude preslatko, kako ne bi nadvladalo vino, i da se oba služe rashlađena – vino na oko 8°C, a voće taman iz frižidera. Predlažemo vam nekoliko proverenih kombinacija:
- Jagode i rose špricer ili bevana – Pogotovo vina sa notama crvenog bobičastog voća. Idealno za brunch, poslepodnevnu užinu ili romantičan desert. Razblaženo vino lepo prati blag ukus jagoda.
- Maline i provansalski rose – Suva rose vina sa juga Francuske ili sa obala Dalmacije savršeno se slažu sa osvežavajućom kiselkastom notom malina.
- Breskve i polusuvi rose – Sočna, mirisna breskva naglašava mekoću i blagu slast vina. Ako volite toplo-hladne kombinacije, predlažemo da rose poslužite uz bruskete sa grilovanim breskvama.
- Lubenica sa “twistom” i citrusni rose – Savršen spoj za vruće dane; lubenica donosi slast i sočnost, a vino ih osvežava. Mi smo osmislili sledeći korak – isečenu lubenicu prelijte sa malo limunovog soka i dobićete neko sasvim novo i neobično voće, a uz ovu kombinaciju birajte vino koje takođe ima citrusnu notu.
- Trešnje i voćni rose – Predlažemo da napravite kolač sa trešnjama, a ako vino ima blage začinske note - trešnje će dodati dubinu ukusu.