Ako volite da pratite TV emisije u kojima se kuva, tada ste verovatno kao neizostavan dekor zapazili posude sa mladim biljčicama čiji se nežni listići dodaju jelima.
I dok su se ranije na ovaj način uzgajale uglavnom začinske biljke, danas se u mikro obliku gaji razno povrće, a mlade biljčice na mnogo načina mogu da se uvrste u ishranu jer doprinose balansu ukusa, boji i teksturi jela, pri čemu donose izuzetno bogat nutritivni sastav.
Šta su mikro biljke?
Mikro biljke, mikropovrće, mikrozeleniš ili microgreens kako se zovu u originalu su mlade biljke povrća ili začina koje se koriste u ishrani nakon što se razviju prvi pravi listići. Upravo u toj fazi biljka je veoma bogata hranljivim materijama, a istraživanja su pokazala da je nutritivni sastav mikro-zeleniša bogatiji od četiri do čak čerdeset puta u odnosu na odraslu biljku. Iako sastav varira od vrste do vrste, najčešće sadrže visok nivo kalijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, bakra, uz obilje aminokiselina, enzima i antioksidantnih materija, najviše polifenola. Vrlo je karakterističan ukus ovih biljaka koji je veoma intenzivan i to u maloj količini, što ih čini posebno popularnim u savremenoj kuhinji, jer otvara mnoštvo mogućnosti za igranje sa ukusima.
Klice i mikro biljke, u čemu je razlika?
Klice su proklijale semenke žitarica, oraštastih plodova i nekih drugih vrsta semenki koje se u ishrani mogu koristiti presne ili kuvane. Proces klijanja ove semenke čini lakšim za varenje i poboljšava njihov nutritivni sastav. Procenjuje se da se u klicama nalazi i do 100 puta više korisnih enzima u odnosu na odraslu biljku, jer su enzimi neophodni kako bi biljka rasla i razvila se. Sadrže više minerala, vitamina, zaštitnih komponenti i aminokiselina od suvih semenki. Da bi semenke proklijale prvo ih je potrebno natapati, a zatim održavati vlažnost kako bi se podržao proces klijanja. Međutim, ako se semenke poseju u zemlju i nakon što su isklijale nastave svoj rast, pa dođu do svojih prvih listića, tada postaju mikro biljke sa nešto drugačijim svojstvima u ovoj fazi rasta. Za razliku od klica koje imaju prilično neutralan ukus, kod mikrozeleniša je ukus daleko intenzivniji, a zemlja u koju su posađene biljku dodatno snabdeva nutrijentima.
Napravite svoj mikozeleniš
Ukoliko imate vremena i želite sopstvene biljčice u svojoj kuhinji, možete ih sami uzgojiti. Za uzgoj mikrozeleniša potrebno je: kvalitetno seme - po mogućnosti iz organske proizvodnje, kvalitetna zemlja i dovoljno svetlosti. Postupak je sledeći:
- Napunite plitku posudu kvalitetnom zemljom, tako da zemlja bude rastresita i ne previše zbijena
- Ako su semenke sitnije, pospite ih od gore tako da budu ravnomerno raspoređene. Ako je seme krupnije (suncokret, grašak) onda ih prekrijte zemljom
- Lagano poprskajte vodom, da zemlja bude vlažna, ali ne i mokra, pa pokrijte tamnim poklopcem ili folijom kako bi se obezbedila tama
- Proveravajte svakog dana da li je zemlja dovoljno vlažna, po malo dodajte vodu kako se zemlja ne bi osušila. Najbolje je da zemlju orošavate prskalicom, kako bi se vlaga ravnomerno rasporedila
- Kada seme proklija nakon nekoliko dana, maknite poklopac i izložite biljčice svetlosti.
- Jednom dnevno zalivajte po malo dok biljčice ne narastu
- Nakon 7-10 dana, prvo će se razviti kotiledoni i u ovoj fazi su različite biljke veoma slične. Tek tada počinju da rastu pravi listovi na osnovu kojih se može prepoznati koja je biljka u pitanju.
- Nakon dve do tri nedelje kada su se oformili prvi listovi biljke se seku makazama, iznad zemlje.
- Najbolje ih je upotrebiti sasvim sveže
Kao mikrozeleniš koriste se brokoli, suncokret, grašak, cvekla, peršun, kelj, kupus, rotkvice, rukola, kelj, bosiljak, čia semenke, celer, šargarepa, kupus... Mlade biljke mogu da se dodaju salatama, sendvičima, supama, čorbama, picama, jelima sa jajima, krompirom, pastama, smutijima - čemu god poželite. Jedan od novijih trendova jeste da se dodaju čak i koktelima, što zelenu boju sada seli i u alkoholna pića.
Mikro biljke se mogu gajiti tokom cele godine, a prednost je što uzgoj ne zahteva mnogo prostora, pa će prozorska daska u stanu sasvim dobro poslužiti. Ukoliko nemate vremena koje biste posvetili ovom poslu, svoj kuhinjski prostor i svoja jela možete obogatiti mikro biljčicama iz naše ponude.