Iako ne postoji prava definicija Superhrane (superfood), to je termin koji objedinjuje namirnice biljnog porekla, alge, žitarice I začine, čije su nutritivne vrednosti superiorne u odnosu na ostalu hranu. Poznate su kao izuzetno bogate antioksidansima, vitaminima, amino kiselinama, oligoelementima, omega masnim kiselinama 3, 6 i 9, a imaju nisku kalorijsku vrednost.
Ona se uglavnom konzumira u malim količinama zbog svojih izuzetno visokih mikronutrijenata.
Ako bismo želeli da ostvarimo maksimalnu dobit od konzumiranja Superhrane, mora se voditi računa da to bude po preporučenom dnevnom unosu i dovoljno dugo da bi se postigli željeni efekti.
Pored svih nabrojanih prednosti, organska Superhrana ne sadrži nikakve pesticide, hormone, aditive, boje za hranu, hemikalije i kao takva se možde svrstati negde između hrane i lekova, jer pomaže kod različitih tegoba i bolesti, a za razliku od sintetičkih lekova nema nus pojava.
Ako bi pogledali kako su se ljudi pre više stotina godina hranili, kada nije postojala medicina kakva je danas, videli bi da su se ljudi uglavnom hranili biljkama koje su im bile dostupne. Iz toga bi mogli da zaključimo da su tadašnji “primitivni lekovi”, u stvari ono što mi danas nazivamo Superhranom.
Znači to nije nešto što je savremeno otkriće, već ona postoji vekovima unazad.
Kada se spomene termin “Superhrana”, obično se pomisli na neke egzotične namirnice nama teško dostupne, ali videćete da su to namirnice koje su nam veoma dobro poznate, neke od njih se uzgajaju i na našem podneblju, a one namirnice koje se uzgajaju na primer na drugim kontinentima, sve ih možete pronaći u Idea Organic radnjama.
Spisak namirnica je dug, pa ćemo obuhvatiti samo one najpoznatije i najdostupnije na našem tržištu.
U najčešće korišćene namirnice koje nazivamo Superhranom spadaju:
Čia semenke
su odlične za rad celog organizma jer imaju veliku koncentraciju Omega 3 masnih kiselina, odlične su za sistem za varenje, pružaju dovoljnu količinu vlakana i samim tim predstavljaju prirodan probiotik.
Sadrže visok nivo magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma.
Neutralnog su ukusa i mogu se koristiti za pravljenju smutija, sokova, salata i čorbi.
Ašvaganda
se veoma lako apsorbuje i deluje izuzetno povoljno na nervni sistem. Kada smo pod stresom ili ne možemo da spavamo ili se osećamo umorno, ašvaganda je najbolji supplement jer opušta nervni sistem. Pored toga utiče na podizanje nivoa energije, reguliše krvni pritisak i bogata je antioksidansima.
Reishi
ili kako se još naziva “pečurka” besmrtnosti u kineskoj medicini. Ima antitumorsko dejstvo, poboljšava san, pomaže kod problema sa kožom, reguliše nivo holesterola. Mnoga istraživanja su potvrdila i njenu lekovitost kod bolesti srca, bubrega, jetre. Najbolje ju je koristiti svakodnevno preventivno kao šolju čaja, ali pošto ima izuzetno gorak ukus preporučuje se dodavanje limuna i meda.
Spirulina
je visoko hranljiva a niskokalorična hrana koja sadrži pregršt korisnih materija u maloj količini praha. Bogat je izvor svih esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne našem organizmu, bogata je biljnim pigmentom koji može smanjiti rizik od nastanka katarakte u poznijim godinama. Dobra je za čišćenje organizma od toksina, sadrži visok nivo gvožđa, vitamina, i hlorofila zbog čega utiče na popravljanje krvne slike. Koristi se u dijetetici , kozmetici i kao dodatak ishrani.
Ginko biloba
je jedna od najispitivanijih biljnih vrsta.Pre svega se preporučuje osobama srednje i starije životne dobi koji imaju problema sa cirkulacijom i pamćenjem.
Hlorela
je vrsta alge koja je bogata izuzetno vitaminima B kompleksa I vitaminom C, gvožđem, cinkom. Poznata je po svojim svojstvima čišćenja organizma od toksina, pomaže kod upalnih procesa i lečenju čireva. Hlorelu je najbolje kombinovati sa sveže ceđenim sokovima u kojima ima dosta vitamina C, dodaje se dnevno po jedna kašičica.
Peruanska zlatna maka
je poznata kao “peruansko čudo” zbog svojih svojstava. Pored toga što uspostavlja i reguliše hormonsku ravnotežu organizma, peruanska maka povećava fizičku izdržljivost i energiju, smanjuje simptome menopauze I PMS-a, ova biljka je izuzetno jak afrodizijak.
Upotreba samo jedne kašike dnevno ove moćne biljke će značajno uticati na kvalitetniji rad organizma.
Asai bobice
su pravi hit među ljudima koji su zainteresovani za područje zdrave ishrane.
Ove bobice mogu da posluže kao prebiotici ( hrana za razvoj dobrih bakterija) i da doprinesu zaštiti DNK u celokupnom digestivnm traktu, doprinose zdravlju kože i preventivno deluju na bolesti modernog doba.
Prah asai bobica se može dodavati u smutije, sokove, musli ili jednostavno posuti po hrani koju jedemo.
Sa dugog spiska namirnica koje spadaju u superhranu ne treba ni izostaviti:
godži bobice, brusnicu, borovnicu, aroniju, crnu ribizlu, kinou, artičoku , spanać, rukolu, cveklu, sirovi kakao, badem, med…
Ovde je zapravo reč o sasvim običnim namirnicama iz prirode. Mogu biti u sirovom izvornom obliku ili u vidu praha, tinktute, soka a dobiajju se od različitih delova biljaka: od korena, semenki, lišća, bobica.
Može se zaključiti da je Superhrana puna benefita za ljudski organizam i da bi je zbog toga trebalo svrstati u svakodnevnu ishranu.
Slađana Marinković, dijetetičar-nutricionista i menadžer Idea Organic radnje