U kupovinu samo sa spiskom Napravi spisak sa namirnicama koje ćeš maksimalno iskoristiti. Uvek prvo biraj ono što možeš maksimalno iskoristiti kao npr. voće i povrće koje se može iskoristiti celo, od semenke do kore. | Obrati pažnju kako spremaš hranu Na pakovanju proizvoda proveri kako treba čuvati hranu. Ako je za zamrzivač ili za frižider, onda je treba tamo i smestiti. Posebno pazi na sveže namirnice koje se najviše bacaju. Čuvaj ih uvek na hladnom i suvom mestu. |
Pazi na rok trajanja Uvek proveri rok trajanja. Ako proizvod ne stigneš iskoristiti do roka trajanja, potraži manja pakovanja ili ga podeli sa nekim. Obrati pažnju na oznaku 'najbolje upotrebiti do' - ona NE znači da proizvod treba baciti. | Pripremaj jednostavna jela Jednostavni recepti mogu biti jednako ukusni, brži za pripremu i povoljniji od zahtevnijih recepata s većim brojem namirnica, ako se one koriste samo delimično. Uvek je dobro prednost dati voću i povrću koje se može iskoristiti od semenke do kore. |
Organizuj frižider barem jednom nedeljno Prvo koristi one namirnice kojima ističe rok trajanja. Svake nedelje rotiraj namirnice u frižideru tako da ti one koje prvo treba iskoristiti budu bliže i uvek pri ruci. | Ne kuvaj i ne naručuj previše Ako kuvaš ili naručiš previše, verovatno ćeš deo toga baciti. Umesto toga, ostatke jela zamrzni, pojedi kao drugi obrok ili podeli sa prijateljima, kolegama, komšijama. |
Ostatke od jela pretvori u novo jelo Uz samo malo mašte ono što je ostalo od obroka može postati novo jelo. Isprobaj recepte koje smo pripremili za ukusna jela i manje bacanja. | Kompostiraj biootpad Hrana koja se, umesto u biootpad, baci u mešani otpad, pretvara se u metan, a ne u đubrivo. Metan je opasan gas koji zagađuje našu atmosferu. |
Deli/doniraj Višak hrane podeli sa komšijama, kolegama na poslu, prijateljima. Osim što ćeš razveseliti druge, smanjićeš količinu bačene hrane i na taj način činiti uslugu sebi, drugima i budućim generacijama. |