Sastojci
U raznim merama:
- Luk - vrh i ljuske
- Celer - vrh i dno
- Šargarepa - vrh i kora
- Pečurke - stabljike
- Krompir - kora
- Batat - kora
- Peršun - stabljike i kora korena
- Paprika - vrh
- Tikvica - kora
- Brokoli - stabljika
- Karfiol - spoljašnji listovi
- Blitva - stabljika
- voda, po potrebi
Priprema recepta
Pre upotrebe dobro operite povrće. U prikladnoj posudi u koju će vam stati povrće pripremite mešavinu 2l hladne vode i 4 kašičice sode bikarbone. Umočite povrće 15 minuta u mešavini pa ga istrljajte čistim sunđerom, isperite i prosušite.
Uklonite vrhove, stabljike, ljuske i koru s povrća koje pripremate pa ih ako ih nećete odmah koristiti stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem i pospremite u frižider. Ovako pripremljeni prikupljeni ostaci mogu ostati zamrznuti do 6 meseci.
Ubacite ostatke u lonac i napunite tri četvrtine lonca (ili dok ostaci nisu potpuno prekriveni) vodom.
Zakuvajte i pustite da se kuva najmanje 40 minuta.
Ocedite bujon i ohladite na sobnoj temperaturi.
Čuvajte u frižideru do 4 dana ili ga zamrznite u kalupu za led i čuvajte do 3 meseca.
Koristite kockice bujona u supama, rižotima, umacima i gulašima ili svakom jelu kojeg želite obogatiti.
Prijatno!
