Sastojci
- 200 g kore povrća (batat, šargarepa, peršun, tikvica)
- 1 glavica crnog luka
- 1 češanj belog luka
- ½ kašičice dimljene paprike
- 1 kašika lista peršuna
- 2 jaja
- 50 g glatkog brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- ulje za prženje
- So
- Biber
Za umak od jogurta:
- 1 čvrsti jogurt
- 1 mali češanj belog luka
- 1 kašičica maslinovog ulja
- Prstohvat soli
- Nekoliko kapi ljutog umaka
Priprema recepta
Povrće dobro operite i ogulite. Ako gulite povrće, ali ne želite odmah spremati pogačice ostatke kore možete skupljati 1-2 dana. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru dok niste spremni za pripremu.
Crni, beli luk i peršun sitno naseckajte.
Stavite luk i oguljeno naseckano povrće u posudu pa posolite, pobiberite i dodajte dimljenu papriku. Ostavite da odstoji 15 minuta pa dodajte seckani peršun, jaja, brašno i prašak za pecivo te dobro promešajte.
U tiganju oblikujte pogačice uz pomoć kašičice i pecite u vrućem ulju 2-3 min sa svake strane pa ocedite višak ulja na papiru za pečenje.
Servirajte uz salatu i umak.
