Sastojci
- 500 g šargarepe
- 1 kašičica dimljene paprike
- 2 češnja belog luka
- 15 ml maslinovog ulja
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 1 limenka belog pasulja
- so
Za pesto:
- 60 g očišćenih listova šargarepe
- 40 g badema
- 1 češanj belog luka
- 20 g ribanog sira
- 150 ml maslinovog ulja
- prstohvat soli
Priprema recepta
Šargarepu dobro operite. Nasecite na manje komade, od otprilike 1 cm pa prelijte uljem, pospite dimljenom paprikom i posolite. Dodajte i neoguljene, cele češnjeve belog luka. Pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 C. U rerni tostirajte i bademe, 5 minuta.
U multipraktik ili seckalicu stavite rashlađenu pečenu šargarepu, pečeni beli luk koji ste očistili od kore, maslinovo ulje te mešajte 30-ak sekundi. Dodajte dobro isprani bijeli pasulj. Posolite prstohvatom soli i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Listove šargarepe prvo očistite i uklonite donje, deblje peteljke. Operite ga, pa ga sitno naseckajte. U mulitpraktik ili seckalicu stavite listove šargarepe, tostirane bademe, beli luk, ribani sir, maslinovo ulje te posolite. Mešajte dok niste dobili ujednačenu smesu.
Namaz sa pestom servirajte i poslužite kao dip, namaz u tortilji i sendviču ili kao prilog uz meso s roštilja.
Ostatke namaza čuvajte u staklenoj posudi ili hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do tri dana.
