Sastojci
Sastojci za čips od listova karfiola
- Listovi karfiola
- 30 ml maslinovog ulja
- So
- Biber
Sastojci (za 4 osobe) za krem supu od belog i zelenog dela karfiola:
- 6 češnjeva belog luka
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 glavica karfiola
- 1 crni luk
- 9 dl bujona od povrća
- 2 dl pavlake za kuvanje
- ½ kašičice majčine dušice
- So
- Biber
Sastojci za dinstane listove karfiola sa balzamikom:
- 30 ml maslinovog ulja
- Tanko nasečeni listovi 2 karfiola (~500 g)
- 2 češnja belog luka
- 30 ml balzamika
- 1 kašičica meda
- So
- Biber
Priprema recepta
Čips od listova karfiola
Listove karfiola operite i prosušite. Deblje, spoljašnje listove nasecite na komade otprilike 3 cm dužine, manje ostavite cele. Prelijte ih maslinovim uljem, rasporedite po plehu koji ste prekrili papirom za pečenje te posolite i pobiberite. Pecite na 200°C 15 minuta. Poslužite uz grčki tip jogurta.
Krem supa od belog i zelenog dela karfiola
Zagrejte rernu na 220°C. Karfiol operite i nasecite na cvetove. Deblje, spoljašnje listove i stabljiku nasecite na manje komade. Dodajte i neoguljene, cele češnjeve belog luka. Prelijte maslinovim uljem, rasporedite u jednom sloju po plehu koji ste prekrili papirom za pečenje te posolite. Stavite u rernu i pecite dok karfiol I beli luk ne omekšaju i porumene, oko 30 minuta.
Naseckajte luk. Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta. Umešajte karfiol, beli luk kojem ste ogulili koru, bujon, biber I majčinu dušicu. Zakuvajte, smanjite vatru i kuvajte poklopljeno 15 minuta.
Umešajte pavlaku za kuvanje pa izmiksujte štapnim mikserom dok ne dobijete željenu smesu te po potrebi dodajte još tečnosti. Proverite nedostaje li jelu soli i bibera.
Dinstani listovi karfiola sa balzamikom
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i listove karfiola u tiganju pa lagano posolite. Kuvajte mešajući 12 minuta.
Dodajte beli luk u tiganj, dobro promešajte i kuvajte 1 minut.
Dodajte balzamiko, med, so i biber. Kada se balzamiko odvoji, za otprilike 3 minuta, ugasite vatru i prebacite na tanjir za posluživanje.
