Sastojci
- Kora 2 jabuke
- Kora 2 kruške
- 150 g ovsenih pahuljica
- 40 g kokosovog ulja
- 50 g semenki
- 30 g javorovog sirupa
- prstohvat soli
- 40 g badema
- 40 g oraha
- soda bikarbone
Priprema recepta
Za pripremu ove aromatične hranljive granole koristite ostatke orašastih plodova i semenki kao i koru voća umesto da je bacite. U posudi u koju staje voće pripremite mešavinu 1 l hladne vode i 2 kašičice sode bikarbone. Potopite voće 15 minuta u mešavini pa ga isperite i prosušite. Od ovako pripremljenog voća ostatke kore možete skupljati 1-2 dana. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru dok niste spremni za pripremu granole.
Koru jabuke i kruške nasecite na komade oko 1 cm. U posudu dodajte komadiće kore voća, ovsene pahuljice, semenke, rastopljeno kokosovo ulje i javorov sirup, zatim so pa sve dobro promešajte.
Smesu rasporedite u jednom sloju na plehu za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni na 180 C pa dodajte bademe i orahe. Dobro promešajte. Vratite u rernu na još 10 minuta. Ostavite granolu da se potpuno ohladi.
Servirajte za doručak, uz mleko ili kao dodatak jogurtu i smoothie bowlovima.
Granolu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 2 nedelje.
