Sastojci
- 1 kg brašna
- 1 kvasac
- 500 ml mleka
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- malo soli
- 1 kašičica šećera
- pola limuna
- 250 g mlevenog maka
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 žumance za premazivanje
- 100 g čokolade za kuvanje
Priprema recepta
- U 200 ml mlakog mleka razmutiti kvasac, 2 kašičice brašna, kašiku šećera i malo soli i ostaviti da odstoji i kvasac nadođe oko 15 minuta.
- U posudu pomešati brašno, jaje, ulje, razmućeni kvasac, limunov sok i preostalo mleko.
- Testo dobro umesiti i ostaviti da odstoji oko 15 minuta a zatim još jednom premesiti.
- Testo podeliti na dva dela i svaki razvući oklagijom u pravougaonik. Premazati uljem i posuti pripremljenim makom i šećerom u prahu. Uviti u rolat, staviti u podmazani pleh, premazati umućenim žumancetom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
- Rastopiti na pari čokoladu za kuvanje i preliti preko ispečene štrudle.
Iseći na tanke kriške i služiti.
