Sastojci
- 2 juneća ramsteka
- Kašičica soli
- Sveže mleveni crni biber
- 1 kasičica ekstra devičansko maslinovo ulje
- 2 kašičica neslanog putera
- 3 čena belog luka, lagano razbijena
- 2-3 grančice svežeg tamjana
- 2-3 grančice svežeg ruzmarina
- Ljuskasta morska so
Priprema recepta
Korak 1: na tanjiru obilno začinite biftek solju i biberom. Ostavite da odstoji do 30 minuta da biftek dostigne sobnu temperaturu.
Korak 2: U velikom tiganju od livenog gvožđa na srednje jakoj temperaturi zagrejte ulje dok se ne zagreje. Dodajte odrezak i pržite dok se na donjoj strani ne stvori tamna korica, oko 6 do 7 minuta.
Korak 3: Okrenite biftek i pržte neometano još 6 minuta.
Korak 4: Smanjite temperaturu na srednje nisku i dodajte puter, beli luk, timijan i ruzmarin. Nastavite sa prženjem, koristeći kašiku da šniclu premažete puterom na dnu tiganja i okrećite biftek do pola, dok biftek ne postane srednje pečen (oko 120°), još oko 5 minuta.
Korak 5:Izvadite odrezak na dasku za sečenje i ostavite da odstoji 10 minuta pre rezanja. Pre serviranja pospite ljuskavom morskom solju.
