Sastojci
- 500 grama lazanja (koje se predhodno nekuvaju)
- 600 grama junećeg mlevenog mesa
- šolja paradajza za kuvanje Tomatino
- crni luk
- 1 čen belog luka
- so, biber i Bionačin
Bešamel sos:
- malo ulja
- 2 kašike brašna
- 2 šolje mleka
- so, biber i kašičica začina Bionačin
- 200-300 g sira gaude
Priprema recepta
- Na ulju propržiti luk, dodati mleveno meso i dinstati dvadesetak minuta na tihoj vatri.
- Posolite, pobiberite, dodajte začine, beli luk sitno iseckajte, dodajte sok od paradajza i nalijte sa čašom-dve vode. Kuvajte još jedno pola sata na tihoj vatri.
- Tako pripremljeno meso sklonite sa vatre i ostavite sa strane.
- Bešamel: U ulju propržiti brašno i doliti mleka, posolite, dodajte biber i začina po želji. Kuvajte sos par minuta do željene gustine. Mleka možete dodati još po želji (ako je pregust sos).
- Ređanje: Lazanje poređajte na dnu tepsije, pa preko njih ravnomerno rasporedite deo smese od mlevenog mesa, bešamel, rendani sir gauda, pa opet red lazanja, mleveno meso i sve tako redom dok se sav materijal ne potroši.
- Završite sa narendanom gaudom i stavite u rernu da se peče na temperaturi od 250 stepeni.
Servirajte na plitak tanjir uz kiselo mleko. A može i čaša vina.
