Domaći vinari iz godine u godinu napreduju, neumorno dokazujući da je uz znanje i posvećenost moguće dodatno razvijati vinske potencijale Srbije.
O tome svedoči i činjenica da su od planine Rudnik do reke Velike Morave u poslednjih par decenija podignuti brojni vinogradi. Brdoviti teren šumadijskog rejona pokriva teritorije opština Aranđelovac, Topola, Smederevska Palanka, Velika Plana, Rača, Lapovo, Batočina, Kragujevac i Knić, a zauzima površinu od skoro 250.000 hektara. Iako naizgled uniformni, ovi predeli ipak poseduju i neke specifične razlike koje čine domaću vinsku scenu još bogatijom.
Predstavljamo vam vinariju Temet, po mnogo čemu jedinstven biser krnjevačkog vinogorja. Ovaj deo šumadijskog rejona obuhvata vinograde u katastarskim opštinama
Vlaški Do, Lozovik, Miloševac, Krnjevo, Veliko Orašje, Mala Plana, Smederevska Palanka II, Smederevska Palanka I, Glibovac I, Glibovac II, Grčac Palanka, Grčaci i Golobok.
Vinarija Temet smeštena je u Lozoviku i to je važan deo njihove vinske priče. Ništa manje bitni nisu ljubav prema vinarskoj umetnosti i vera u sopstvene mogućnosti.
Ipak, najbolje je da prepustimo samim vinarima iz vinarije Temet da nam kroz odgovore na naša pitanja daju deo odgovora na ono što i kako rade. Naravno da će puna slika biti kompletna tek kada i isprobate njihova vina.
Priča o vinima koja dolaze iz vaše vinarije počinje snagom prirode, klimom i zemljom. Voleli bismo da više čujemo o filozofiji vinarije „Temet“.
Verujemo u snagu prirode. Naš organski način uzgoja obavezuje biljke da se nadmeću za vodu i minerale iz dubine korena. Verujemo u zemljište i klimu Lozovika, Jagodinskog vinogorja. Verujemo u uzgoj grožđa prirodnim metodama, što doprinosi proizvodnji autentičnih vina. Poštujemo organski kapacitet vinove loze, iz tog razloga imamo nizak prinos.
Vaši vinogradi su specifični po geografskom položaju, ali i po tome što – kako navodite – sav posao radite isključivo ručno.
Kako to utiče na kvalitet i autentičnost vaših vina? Voleli bismo i da čujemo nešto više o podneblju na kojem se vaši vinogradi nalaze.
Loze su pažljivo odabrane, sa različitim klonovima koji zajedno nude najbolje karakteristike svake sorte. Metoda gajenja omogućava razvoj vinove loze koja je primorana da se takmiči među sobom u kontrolisanim uslovima i da apsorbuje hranljive elemente i vlagu iz zemljišta. Ova konkurentnost čini lozu dovoljno snažnom za proizvodnju grožđa visokog kvaliteta. Grožđe dolazi isključivo iz našeg vinograda. Nastojimo da održimo jaku vezu sa vinovom lozom kroz svo naše znanje i poštovanje životne sredine. Ostajemo tradicionalisti uprkos sve većem razvoju tehnologije uzgoja vina. Posao u vinogradu (rezidba, lačenje, zalamanje vinove loze, branje grožđa) obavlja se isključivo ručno, što rezultira povećanim kvalitetom vina. Počev od 2018. godine odlučili smo da se naša loza uzgaja samo prirodnim metodama, bez hemijskih đubriva ili insekticida, odnosno organski. Verujemo da se savremeno znanje može primeniti na tradicionalne metode proizvodnje vina. Mi ne poznajemo kompromis i gajimo prave vrednosti.